header

De Spaarstand bij afvallen: Feit of fabel?

In de nieuwste BLOG van MooiSlank lees je meer over de beruchte spaarstand die iedereen die weleens geprobeerd heeft om af te vallen kent...

‘De spaarstand’ bij afvallen: ‘feit of fabel’?

Iedereen die weleens een serieuze lijnpoging gedaan heeft kent het wel; De eerste periode van je nieuwe dieet val je af als een gek en daarna lijkt het ineens te stagneren. Omdat je een doel voor ogen had van een kilo of 10 gewichtsverlies en de teller nu blijft hangen op slechts - 5KG, besluit je om dan toch nog maar iets minder te eten ‘want het ging net zo lekker!’. Dus in plaats van de 1500 calorieën die jouw ‘MyFitnessPal’ of ‘Eetmeter-app’ voorgeschreven heeft op basis van je lengte, gewicht en doelstelling, besluit je om er voortaan nog maar 1200 te eten; ’Op hoop van zegen!’. Je bent blij! Je valt weer af laat de weegschaal zien! ‘Hoeraah!’… En dan na een korte periode ligt de boel weer helemaal stil. Je valt geen gram af terwijl je zo weinig eet. Je hebt je doel nog lang niet bereikt. De moed zakt je in de schoenen… ‘Zal ik ooit weer slank zijn?!’

Wat is hier aan de hand?  Over het fenomeen ‘spaarstand’ tijdens het afslanken wordt veel geschreven. Maar wat is nu feit en wat is fabel? Met de spaarstand wordt bedoeld het effect dat mogelijk optreedt wanneer er een periode structureel minder calorieën wordt ingenomen dan normaalgesproken. In de beginperiode van de nieuwe eetgewoonten ervaart iemand dat gewichtverlies snel gaat en naarmate de tijd verstrijkt en het beoogde gewichtsverlies meer in de buurt gekomen is stagneert het volledig. Ondanks dat er veel minder gegeten wordt dan voorheen valt de lijner geen gram meer af.

Een veel voorkomende verklaring is dat ‘onder de motorkap’ in ons lichaam de processen kwa energieverbranding in cellen (het celmetabolisme) efficiënter wordt gemaakt. Met andere woorden als de kachel normaal gesproken 10 kilo hout nodig heeft voor een lekker warm vuurtje, gaat de kachel nu met 5 kilo hout hetzelfde vuur proberen te maken. Een andere metafoor die het op een leuke manier beeldend maakt is wanneer we ons lichaam als een auto zien. 

Een echte auto rijdt op een volle tank benzine - pak hem beet - 500 kilometer. Gooi je er een halve tank benzine in, dan zegt de auto na 250 kilometer ‘houdoe en bedankt!’. Voor ons lichaam is een tank benzine om en nabij 2000-2500 calorieën per dag afhankelijk van diverse factoren, zoals geslacht/leeftijd/inspanning/etc. Als we eens een dagje veel minder eten (we hebben allemaal weleens een hectische dag dat we vergeten te eten) en we krijgen de helft van wat we nodig hebben binnen a 1000 - 1250 calorieën, dan houdt ons lichaam er niet mee op rond 14.00 u in de middag. Sterker nog, al zouden we een paar dagen leven op ‘slechts een halve tank benzine per dag’ dan is er nog geen man overboord. Ons lichaam spreekt die dagen onze vetreserves direct aan, om het tekort aan te vullen. No problemo!

Maar zodra dit ‘tekort’ langer dan pak hem beet een dag of 5 aanhoudt, gebeurt er iets interessants. Het gebruik van de vetreserves stagneert merkbaar. Het gewichtverlies neemt drastisch af. Kennelijk heeft het lichaam in die paar dagen een andere manier gevonden om om te gaan met het ‘tekort aan benzine’. Voilà, je zit in de spaarstand! De nachtmerrie van elke lijner!

Tot nu toe was er volgens de wetenschap geen enkel bewijs voor dit fenomeen. Inmiddels zijn er andere geluiden te horen. Hoogleraar Humane energetica, Klaas Westerterp, publiceerde een onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition. Er werden 91 mensen gevolgd, die in 8 weken bijna 10 kilo kwijt waren geraakt en hun nieuwe gewicht met succes wisten te behouden in de periode erna. Na 10 maanden op hun nieuwe gewicht te zijn, bleken ze per dag minder calorieën nodig te hebben dan op basis van hun nieuwe gewicht was berekend. Oftewel hun basaalmetabolisme was lager geworden dan normaal de bedoeling zou zijn op basis van de nieuwe lichaamssamenstelling. Hoe meer ze waren afgevallen ‘hoe lager de kachel stond’. Kortom, er is nog niet voldoende studie gedaan om keihard te maken dat de spaarstand wel of niet bestaat. De studies zijn tegenstrijdig. De tijd zal het leren…

Wetenschappelijk bewezen of niet; de praktijk leert dat mensen die al jarenlang structureel te weinig eten - denk aan een calorie of 1300 a 1500 per dag ipv een volle tank benzine van 2000 calorieën - geen gram extra afvallen. Weerleggers van de spaarstand theorie gaan hier tegenin door te opperen dat ‘mensen bewust of onbewust geen eerlijke weergave van het aantal genuttigde calorieën hebben opgegeven in deze gevallen. 

Na 8 jaar een eigen praktijk in de afslank business en vele succesverhalen, kan ik uit eigen getuigenis aangeven dat het me heel sterk lijkt dat meer dan 100 clienten allemaal ‘hun eetdagboek niet goed hebben ingevuld’. Een foutje kan erin sluipen, maar om het verschil te maken tussen wel of niet aankomen/afvallen hebben we het over een calorie of 500 aan verschil in invoeren. Daarnaast kan ik uit eigen ervaring zeggen dat ik in mijn ‘crash-dieet-dagen’ zelf ook de beruchte spaarstand heb ervaren. Niks demotiverender dan dat! Weinig tot niks eten en dan niet afvallen; De spaarstand gooit letterlijk roet in het eten ;-)

Bewezen is hiermee dat afvallen geen lineair proces is van ‘gewoon minder calorieën eten dan je verbruikt totdat je op je gewenste gewicht bent’. Geïnspireerd door de hersteltijd die nodig is tussen twee work-outs voor spiergroei, heeft MooiSlank een effectieve manier gevonden om het vermogen om af te vallen bij deze mensen weer ‘aan’ te zetten. ‘Samenwerken’ met het overlevingsmechanisme van het lichaam! Ben je nieuwsgierig naar hoe je de spaarstand kunt omzeilen en toch duurzaam afvallen? MooiSlank weet raad - GRATIS intake & vergoed uit de aanvullende verzekering. Spreek de GRATIS intake snel & makkelijk af via deze link. Tot snel ;-)

 

De Spaarstand bij afvallen: Feit of fabel?

In de nieuwste BLOG van MooiSlank lees je meer over de beruchte spaarstand di...

Lees meer

Leefstijl interventie in de toekomst vergoed uit het basispakket: waarom wachten?

De BGN-gewichtsconsulent is direct toegankelijk bij gewichtsproblematiek! We...

Lees meer
Meer nieuws

De Spaarstand bij afvallen: Feit of fabel?

In de nieuwste BLOG van MooiSlank lees je meer over de beruchte spaarstand di...

Lees meer

Leefstijl interventie in de toekomst vergoed uit het basispakket: waarom wachten?

De BGN-gewichtsconsulent is direct toegankelijk bij gewichtsproblematiek! We...

Lees meer
Meer nieuws
  • De kracht van afslanken in groepsverband!

    Liever niet 1-op-1 & een stok achter de deur? Ervaar dan de kracht van afslanken in groepsverban

    Lees meer
  • MooiSlank Methode

    De MooiSlank Methode: een no-nonsens integrale aanpak die werkt!

    Lees meer
  • Makkelijker afslanken met NEI-Therapie & Natuurgeneeskunde!

    Makkelijker afslanken met NEI-Therapie & Natuurgeneeskunde!

    Lees meer
  • Beweegprogramma

    Meer bewegen? Dan is het MooiSlank beweegprogramma iets voor jou!

    Lees meer