header

Zitten = het nieuwe roken

Zitten is het nieuwe roken wordt wel eens gezegd. De risico's van langdurig zitten zijn inderdaad groter dan de risico's van te weinig bewegen. Ook met sporten kun je de negatieve gevolgen van langdurig zitten niet helemaal beperken. Uit de stoel dus! Volg het beweegprogramma van MooiSlank en krijg inzicht in je inactieve tijd. 

'Mensen moeten niet meer dan vier uur per dag zitten' (Bron: NOS.nl)

Voor dit artikel kun je beter even gaan staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zitten schadelijker is voor je gezondheid dan gedacht. In Groot-Brittannië was er een congres over dit probleem. Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst is het tijd voor actie: "Want als je weet dat asbest ongezond is, dan bouw je toch ook geen huizen meer waar asbest in zit? En als je nu hoort dat zitten ongezond is, dan ga je toch je werkplek anders inrichten?

Hoe lang mag je per dag zitten? 

Volgens Sielhorst is het een kwestie van tijd voordat er een norm komt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele dag continu moet bewegen of rennen. Het gaat er om dat je zitten afwisselt met staan. En staan weer afwisselt met bewegen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten."

Waarom is zitten slecht voor je?

"Als je op een stoel zit gaat je lichaam in een 'shut down-mode'", zegt Sielhorst: "Allerlei lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel die lekker zit. Dat lijkt goed en gezond. Maar je kunt dan wel allerlei chronische klachten ontwikkelen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas", waarschuwt de gezondheidseconoom. 

Wat moet je doen als je nu op weg bent naar je werk om weer acht uur achter je computer te zitten?

"Het is lastig. Want je moet de cultuur veranderen. Onze samenleving is gericht op zitten. Als je ergens binnenkomt, is het het eerste dat je hoort: ga, lekker zitten. Zitten hoort zo bij onze samenleving, dat we zelfs sport associëren met zitten." 'Je zit op voetbal', haalt Sielhorst aan als voorbeeld: "Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel, je collega's, er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid."

Wat kun je doen?

"Er zijn al leveranciers van kantoorartikelen die op deze nieuwe trend inspelen. Zo heb je al zogenoemde oxidesks, speciale bureaus met een twist. Het is namelijk een zitfiets met een tableau waarop je je laptop kunt zetten. Zo kun je doorwerken terwijl je ook nog eens actief bezig bent. Er zijn een paar bedrijven die hier al intensief mee bezig zijn. Maar de meeste bedrijven zijn nog lang niet zo ver. Veel organisaties willen nog steeds traditionele bureaus", zegt Sielhorst

Gouden tip!

"Maak een post-it en zet daarop dat je telkens na 30 minuten opstaat van je stoel en even een rondje loopt. Plak dat briefje op een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld op je computerscherm, stelt de gezondheidseconoom voor. Je zorgt zo zelf voor een 'trigger' die je gewone patroon doorbreekt. Zorg er voor dat je bewust bent dat zitten slecht is en maak ook je collega's enthousiast om minder lang achter elkaar te zitten." 

 

De Spaarstand bij afvallen: Feit of fabel?

In de nieuwste BLOG van MooiSlank lees je meer over de beruchte spaarstand di...

Lees meer

Leefstijl interventie in de toekomst vergoed uit het basispakket: waarom wachten?

De BGN-gewichtsconsulent is direct toegankelijk bij gewichtsproblematiek! We...

Lees meer
Meer nieuws

De Spaarstand bij afvallen: Feit of fabel?

In de nieuwste BLOG van MooiSlank lees je meer over de beruchte spaarstand di...

Lees meer

Leefstijl interventie in de toekomst vergoed uit het basispakket: waarom wachten?

De BGN-gewichtsconsulent is direct toegankelijk bij gewichtsproblematiek! We...

Lees meer
Meer nieuws
 • De kracht van afslanken in groepsverband!

  Liever niet 1-op-1 & een stok achter de deur? Ervaar dan de kracht van afslanken in groepsverban

  Lees meer
 • MooiSlank Methode

  De MooiSlank Methode: een no-nonsens integrale aanpak die werkt!

  Lees meer
 • Makkelijker afslanken met NEI-Therapie & Natuurgeneeskunde!

  Makkelijker afslanken met NEI-Therapie & Natuurgeneeskunde!

  Lees meer
 • Beweegprogramma

  Meer bewegen? Dan is het MooiSlank beweegprogramma iets voor jou!

  Lees meer